Albert Einstein Hakkında Bilmediklerimiz

 

  Albert Einstein 20. Yüzyılın en büyük bilim adamı olarak gösterilir. Zamanın ötesinde olan Einstein, Görelilik Kuramı ile bilim dünyasında bir çığır açmış ve çoğu kuramı o öldükten yıllar sonra kanıtlanmıştır. Bu yazıda Einstein'ın hayatını uzun uzadıya anlatmak yerine Einstein'nın hayatından bazı şaşırtıcı ve güzel bilgilere değineceğim.

  • Einstein İsviçre Patent Bürosu'nda tam zamanlı çalışırken yalınız kaldığı zamanlarda görelilik kuramı üzerinde çalışıyordu.
  • Avustralyalı fizikçi Friedrich Hasenöhrl E = mc² eşitliğini Einstein'dan bir yıl önce yayımladı. Fakat Friedrich Hasenöhrl bu eşitlik ile görelilik kuramı arasında bir bağlantı kuramamıştır
  • Einstein ilk zamanlarda Görelilik Kuramını, Değişmezlik Kuramı olarak dile getirmiştir. 
  • Einstein 1904 yılında kuramını tamamlamaya çalışırken "Karıma ihtiyacım var, benim yerime tüm matematik problemlerini o çözüyor demiştir.1914 yılında ise Einstein karısından sosyal nedenler gerektirmediği sürece kendisiyle olan tüm kişisel ilişkisini kesmesini istemiştir            

  • Genel görelilik kuramının matematiğinden Einstein'ın kafası allak bullak olunduğunda imdadına eski okul arkadaşı Marcel Grossman koşardı. Yıllar önce de Einstein okula devamsızlık yaptığında imdadına Grossman'dan aldığı notlar yetişiyordu.
  • Einstein hiç içki içmemesine rağmen, Görelilik Kuramı çalışmasını tamamladığında eşi Mileva ile sızana kadar içti.
  • Uzay zaman sürekliliği de Einstein'a ait değildir. Bu kavram ilk kez Einstein'ın hocalarından biri olan Hermann Minkowski tarafından ortaya atıldı.
  Ve son olarak Görelilik Kuramını anlamakta zorlanıyorsanız Albert Einstein'ın sözlerine kulak vermelisiniz:

 
"Elinizi bir dakikalığına kızgın bir sobaya değdirmeye kalkıştığınızda, o bir dakikalık süre bir saat gibi gelecektir. Hoş ve çekici bir kadınla geçirdiğiniz bir saat ise size bir dakika gibi gelir. Görelilik denen şey işte budur."

  Farklı bilgilerinizi yorum kısmında dile getirirseniz ben dahil bir çok kişi faydalanabilecektir. Teşekkürler.

 



 

Yorumlar