Faşizmin Kısa Tarihi

    Faşizm: Bir ülke iktidarının bütün güçleri elinde tutmasını ve vatandaşların, ulusun iyiliği adına, iktidara tam bir bağlılık içinde olmaları gerekliliğini savunan siyasi bir görüştür.

    1. Dünya Savaşı'ndan sonra, 1920'lerde İtalya'da ilk faşist hükümetin iktidara gelmesiyle birlikte, faşist fikirler destek bulmaya başladı. Faşizm kelimesi, Antik Roma'nın güç sembolü olan "fasces"den (saman demetine sarılmış balta) gelir.

  •  Güçle Gelen Başarı 
 Bir ulusuın ancak; disiplin, zalimlik ve belirlenen bir irade ile başarıya ulaşabileceği, faşizmin temel savıdır. Faşitlere göre; dişe dokunur bir başarının elde edilmesi, bütün eylemleri haklı kılacaktır. Okulların,dinin, gazetelerin, sanat ve bilimlerin halka hizmet etmesi gereklidir. Askeri güç ve gizli polis, faşist iktidarın destekleyicisidir. Faşitler ayrıca; ırklarının ya da halkının diğerlerinden üstün olduğuna inanır.
    
  • Gücün Elde Tutulması

    
   1922'de İtalya'nın faşist lider Benito Mussolini, bir generalin iktidarı ele geçirme uğraşı nedeniyle yaşanan kaosu lehine çevirmeyi başardı. Kendini II. Duce (Lider) olarak tanımladı ve iş çevrelerinin desteğini kazandı. Ancak; onun yönetimindeki İtalya 2. Dünya Savaşı'nda yenildi ve kendi halkı tarafından öldürüldü. 1930'lu ve 1940'lı yıllarda Japonya ve Macaristan'da da faşistler iktidar geldiler.

Nazi Almanyası
   Almanya'da, işsizliğe ve fakirliğe son vereceğini vaat eden Nazi lideri  Adolf Hitler,1933 seçimlerini kazandı. Führer (Lider) olunca karşıtlarını yok etti ve miyonlarca Yahudinim, çingenenin ve diğer muhaliflerin öldürülmelerini emretti. 1933'da 2. Dünya Savaşı'nı başlattı, ancak; 1945 yılında Almanya Savaşı kaybedince Adolf Hitler intihar etti.
  •  Modern Aşırı Uçlar
Bazı iktidarlar hala, faşist fikirleri takip etmektedir. Ama hiçbiri faşizmi kabul etmeye yanaşmamaktadır. Çünkü; faşizm Hitler ve Mussolini'nin rejimini çağrıştırmaktadır. Bir çok ülkede, küçük ve aşırı uçta bulunan bazı partiler, açıkça faşizmi ve ırkçılığı desteklemektedirler.


  • Juan Peron ve eşi Eva 1940'lı ve 50'li yıllarda Arjantin'i yönettiler.
  • General Fransisco Franko iç savaşın galibi olarak İspanya'yı yönetti (1939-75).
  • Antonio Salazar 1932'den 1968'e kadar Portekiz'in diktatörüydü.
  • Oswald Mosley, 1930'larda İngiliz Faşist Birliği lideriydi.
  • Çelik Paktı; 
  1939 Mayıs'ında iki faşit diktatör, Adolf hitler (Almanya) ve Benito Mussolini (İtalya) adına Çelik Paktı denilen bir askeri anlaşma imzaladılar. 1940'da Mussolini, Hitler'in yanında 2. Dünya Savaşına girdi. 1941 yılında Hitler Sovyetler Birliği'ne saldırınca; Doğu Avrupa'nın bazı faşist devletleri de Pakt'a katıldı. Dört yıl sonra 2. Dünya Savaşı'nın sonunda, Hitler'in çöküşünde Pakt ülkelerinin tamamının payı vardı. 

Yorumlar