İlk Film Kim Tarafından Çekildi? Film Endüstrisi Nasıl Kocaman Bir Yapıya Dönüştü?


   
    Film dediğimiz olay, hareketli görüntülerin elde edilebilmesi için; bir sürü resmin birbiri ardına hızlı bir biçimde, bir ekran üzerine yansıtılmasıdır ve yaygın bir eğlence biçimidir.
  İlk Film (hareketli görüntüler) 1877'de İngiliz-Amerikalı fotoğrafçı Eadweard Muybridge tarafından 24 kamera kullanılarak, koşan bir atın seri fotoğraflarını çekmesiyle ortaya çıktı. Bu fotoğrafları birbiri ardına sıralayan Muybridge, hareketli resimlerden oluşan film kavramını yaratmış oldu. Bu olay, 20.yüzyılın en yaygın sanat ve eğlence biçimi olan ve eğlence dünyasına büyük değişiklikler getiren sinemanın ortaya çıkışına zemin hazırlamıştır.


    Bu ilk gelişmeden sonra Thomas Edison, Muybridge'nin fikrini ele alarak, kinetoskop adı verilen bir cihaz icat etti. Bu alet 90 saniye boyunca hareketli resim gösterebiliyordu. Hareketli resimler bir delikten bakılarak seyredilebiliyordu. 
     
 
Fransız Louis ve Auguste Lumiere kardeşler, görüntüleri çekebilen ve gösterebilen bir makine geliştirdi. Çekilen görüntüler, selüloit rulosuna kaydedildikten sonra seyircilerin görebileceği bir duvara yansıtılıyordu. Böylece seyirciler görüntüleri izleyebiliyordu. Louis ve Auguste Lumiere kardeşler bu icatlarıyla, sinemayı bir adım daha ileri götürdüler.  Endüstrinin gelişimi ile birlikte destek alan filmler, Amerika başta olmak üzere, dünyanın her tarafında gösterilmeye başlandı.
   Edwin Porter'in 1903 tarihli 11 dakikalık epik draması "Büyük Tren Soygunu" adlı yapıt o dönemin ilk en uzun yapıtlarından biriydi.

     
   Bu gelişmelerden sonra daha sonraları çok büyüyecek olan "film sektörü" doğuyordu. 1907 yılında Kaliforniya, Los Angeles'ın küçük bir varoşu (Hollywood) güneşli ve açık havası sayesinde önce Amerika'da ve daha sonra da tüm dünyada, film yapımcılığının merkezi olmuştur. Son olarak 1927 yılında filmlere ses eklenmeye başlandı ve diğer ülkelerde de film endüstrileri kuruldu. 
  Başta Muybridge olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etmek gerekiyor galiba, zira bir çok kişinin geçim kaynağı olmak ile beraber çoğumuzun eğlence kaynağı, film endüstrisi diyebiliriz. 

 

Yorumlar