Venezuela'da 1 Milyona Yaklaşan Enflasyon ve Ekonomik Krizin Boyutları

  

  
     Venezuela kendi tarihinin ve dünya tarihinin görebileceği en büyük ekonomk krizin içerisinde. Ve zamanla durumun iyileşmesi beklenirken durum daha da kötüye gitmekte. Anlaşılan dibin de dibi var gibi duruyor.
  Venezuela, 300 milyar varil ile dünyanın en büyük kanıtlanmış petrol rezervine sahip ülkesi ve de bunun yanında OPEC'in 5 kurucu üyesinden biridir. Akla gelen ilk soru bu kadar petrole sahip olan bir ülke nasıl olurda böyle büyük çaplı bir ekonomik krizin içerisinde olabiliyor. Bu sorunun bir çok görünen ve görünmeyen sebepleri var elbette. 
    



   Hugo Chavez, hükümeti 1999 başında devraldığında, Venezuela'nın petrol üretimi günde 3.5 milyon varildi, 2013'te öldüğünde ise 2.7 milyon varil.
Bu rakam, halefi Maduro'nun yönetiminde günlük 2 milyon varile düşmüş durumda. Hugo Chavez'in 14 yıl boyunca bir petrol ülkesi ne kadar yanlış yönetilebilirin bir göstergesi olmuştur ve bunun yanında popülist söylemler ve halkın desteğini arkasına almak adına Başta ABD olmak üzere bir çok "kapitalist" ülkeyi karşısına almış ve bununla da yetinmeyip bu menşeiden olan petrol şirketlerine ülkeyi dar etmiştir. Daha sonra bu şirketlerin sunduğu koşulların çok altında koşullar sunan Rusya ve Çin gibi devletlere Venezuella petrolünü peşkeş çekmiştir. Chavez'in ölümünden sonra halefi Maduro aynı siyaseti sertleştirerek devam ettirmiştir. Bununla da yetinmeyen Maduro ekonomik krizin ortasında Rusya'dan 11 Milyar dolarlık bir silah ithalatında bulunarak ateşi daha da körüklemiştir. 
  IMF'nin açıklamasına göre Venezuela'da enflasyon 1 milyona çıkabilirmiş evet yanlış duymadınız 1 milyon. Olayın vahametini anlayabilmek için ülkemiz ile karşılaştırma yapacak olursak, %20'lik bir enflasyona sahip olan ülkemizde ki enflasyon değerinin ekonomiye verdiği zararı düşünürsek eğer, Venezuela'nın vay haline. Venezuela parası o kadar değersizleşmiş ki 15 yıl önce ev alınan paraya şu an sadece bir fincan kahve alabiliyorsunuz. Asgari ücretin üçte biri fiyatına 1 kilo bozulmaya yüz tutmuş et alabiliyorsunuz. Ülkede sürekli elektrik kesintileri yaşanmakta ve halk neredeyse hergün protestolar için sokağa dökülmektedir. Olayın vahametini tam olarak anlayabilmek için aşağıda ki videoyu izleyebilirsiniz.
   


   


Kaynaklar: https://www.bbc.com/turkce
  

Yorumlar